Yaz heyecanını yaşatmaya başlayan bu sıcak günlerde tatil planları yapılmaya başlandı bile. Kim kumsalda kusursuz görünmek istemez ki değil mi? Fazla kilolarından şikayetçi olanlar için hem hızlı ve oldukça pratik hazırlanan hem de sağlıklı olan tariflerimizle siz de kumsallarda kusursuz görünebilirsiniz. Zamanla yarışanlar için özel olarak hazırladığımız sağlıklı ve Kolay Yemek Tarifleri örneklerini paylaşıyor olacağız. Bu hafta ile birlikte geçen hafta paylaştığımız tariflerin birinci bölümündeki tariflerle hem hızlı hem de lezzetli yiyecekler hazırlayabilir ve yoğun tempolu iş yaşamınızda öğün atlamayı hayatınızdan çıkartabilirsiniz.
Bu hafta sizinle paylaşacağımız tariflerin en önemli özelliği hazırlanması için fazla zamana ihtiyaç duyulmaması ve ptarik olarak hazırlanmasıdır. Eğer siz de yoğun çalışıyor ve zamanla yarışıyorsanız bu tarifler tam size göre olacaktır. Böylece yoğun iş toplantılarınız ve fazla mesaileriniz sağlıklı beslenmeye engel olmayacak ve bu tarifler size lezzetli çözümler sunacaktır. İki bölüm olarak hazırladığımız bu tarifleri kurtarıcınız olarak beslenme programınıza dahil ediyor olacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.
Öneri: Pişirme esnasında isteğe göre bu karışıma 250 ml. krema kullanılabilir. Ayrıca servis aşamasında üzerine kruton ilave edilerek servis edilebilir.
Karnabahar çiçeklerine ayrılır ve daha sonra iyice yıkanarak doğrayıcıdan geçirilir. soğanın kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Salçalar eklenerek bir ya da iki dakika daha kavrulur. Doğrayıcıdan geçirilen karnabaharlar da eklenerek on dakika kadar pişirilir. Ocaktan alınan karışımın ılınması beklenir. Ilındıktan sonra tuz, pul biber ve limon suyu ilave edilir. Diğer taraftan dereotu, maydanoz ve taze soğan ince ince doğranır. Lahana turşusu ile birlikte hepsi kısıra eklenir ve iyice karıştırılır. Servis kabına alınır ve soğuduktan sonra servis edilir.
Öneri: Lahana turşusu yerine çiğ kırmızı lahana ya da kornişon turşu da tercih edilebilir.
Hindi göğüsler zeytinyağı, soda, tuz, karabiber ve sarımsak tozu ile marine edilir. Buzdolabında yaklaşık 30-35 dakika kadar bekletilir. Diğer taraftan yapışmaz tavanlı tava ısıtılır. Isınmış olan tavaya göğüsler dizilir ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar iki tarafı da pişirilir. İsteğe göre altı yağlı kağıt ile kaplanmış fırın tepsisine konularak 180 derecede ısıtılmış fırında da pişirilebilir. Soğanlar iri iri doğranır. Tabağın en alt kısmı soğanlarla kaplanır. Üzerine göğüsler yerleştirilir ve yeşilliklerle renklendirilir.
Haşlanmış olan nohutlar, baharatlar ve zeytinyağı bir mutfak robotunda püre kıvamına gelene kadar çekilir. Fırın 160 derecede önceden ısıtılır. Püre haline gelen nohutlar geniş bir kaba alınır ve ince ince dilimlenmiş maydanoz ve diğer malzemelerle birlikte yoğurulur. Bütün malzeme pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurulur. Eğer galeta unu yetersiz olursa bir miktar beyaz un ilave edilerek karışımın ele yapışmayacak hale gelmesi sağlanır. Fırın tepsisi yağlı kağıt ile kaplanır. İstenilen miktarda falafel karışım elde şekillenerek tepsiye yerleştirilir. Verilen şekil ve büyüklüğü ile orantılı olacak şekilde pişme süresi ayarlanır. Kontollü bir şekilde en az on ila on beş dakika kadar pişirilir ve isteğe göre sıcak ya da ılık olarak servis edilir.
Öncelikle tüm malzemeler iyice yıkanır. Daha sonra yıkanmış olan yeşil ve kırmızı biber küp küp doğranır. Domatesler de küçük küçük doğrandıktan sonra tüm malzemeler bir kaba alınır ve mısırlar da ilave edilir. Zeytinlerin çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranır. Son olarak içerisine maydanoz ve taze soğan kıyılır ve karıştırılır. Avokado bıçak yardımıyla iki parçaya bölünür. Çekirdeği çıkartılır. Yine bıçak yardımı ile kare kare dilimlenir ve karışıma eklenir. Ardından limon sosu dökülerek karıştırılır. İçi boşaltılan avokado kabuklarına hazırlanmış olan karışım geri doldurulur ve servis edilir.
Öneri: Avokado salatası için olgunlaşmış avokado tercih edilir. Sert avokado tam olarak olgunlaşmadığından eğer sert alınıyor ise üç ya da dört gün bekletilmelidir. Ayrıca avokado kabukları doldurulduktan sonra üzerine isteğe göre lor peyniri ilave edilebilir.
İki adet üç parmak eninde somon fileto kestirilir. Derin bir tencereye bolca su konulur ve kaynatılır. Filetolar iki ayrı parça olarak büyükçe bir streç filmin kendinize yakın olan tarafına doğru yerleştirilir. Üzerlerine baharatlar eşit miktarda dağıtılır ve her yerine bulaşması sağlanır. Sarımsaklar orta kalınlıkta dilimlere bölünür ve onlarda somonun üzerine yerleştirilir. Üzerinde somon olan streç filmler börek sarar gibi oldukça sıkı ve yoğun katlı olacak şekilde sarılır. Sarma işlemi bittikten sonra sağında ve solunda kalan iki yanına sıkıca düğümler atılır. Sıkıca sarılan somon filetolar kaynayan suyun içerisine atılır. Filetolar suya atıldığında suyun derecesi düşecektır. Bu durumda tekrar kaynaması beklenir ve kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır. Fokurdamadan sadece tıkırdaması sağlanır. Tekrar kaynamaya başladıktan on dakika sonra somon kaynar sudan alınır. pişme süresi somon parçalarının büyüklüğüne göre değişecektir. Streç film düğüm atılan yerden makas yardımıyla kesilir ve somon tabağa alınır. Somonların iyi sarılmaması halinde içine su alabilir. Bu durumda öncelikle streçten alınan filetolar bir havlu kağıda alınır daha sonra servis tabağına alınmalıve servise hazırlanmalıdır.
Salatalıkların kabukları soyulmadan uç kısımları alınır. Uzun şeritler halinde dilimlenir. Diğer taraftan sosu hazırlanır. Bunun için öncelikle beyaz peynir küçük bir kapta ezilir. İnce çekilmiş ceviz içi, süzme yoğurt ve sebze çeşni ile karıştırılır. Dereotu incecik kıyılır. Tüm malzemeler karıştırılır ve servise hazırlanır. Ayrıca hazırlanmış olan sos salatalıkla birlikte kereviz sapı, havuç ve haşlanmış pancar ile birlikte de tüketilebilir.
Sap kısımları temizlenen çilekler küçük küpler halinde doğranır. Süzme yoğurt, rendelenmiş hindistan cevizi ve agave şurubu ile karıştırılır. Chia tohumları servis tabaklarının taban kısmına paylaştırılır. Üzeri çırpılmış yoğurt karışımı ile kaplanır. Çilek küpleri de eklendikten sonra en az bir saat buzdolabında bekletilir ve soğuk olarak servis edilir. Ayrıca diğer Chia Tohumu Tarifleri yazımızda diğer diyet chia tohum tarfilerini inceleyebilirsiniz.
Malzemeleri öncelikle küçük parçalar haline getirip sonrasında sıkıca ve bastırarak birleştirmeye dikkat edin.
Kahverengi kayısı kuruları küp şeklinde doğranır. Her bir malzeme ayrı ayrı mutfak robotunda çekilir. Tüm malzeme bir araya getirilir ve son bir kez mutfak robotunda karıştırılır. Ufak bir tepsiye sıkıştırarak yayılır. Buzdolabına kaldırılan kek yaklaşık iki saat kadar dinlendirilir ve dilimlenerek servis edilir.
Kabukları ayrılan fındıklar yüksek devirli bir mutfak robotunda un haline gelene kadar çekilir. Un yerine fındık içi kullanılabilir. Aynı şekilde dut kuruları da şeker tanesi haline gelene kadar mutfak robotunda çekilir. Dur kurusu da şeker yerine kullanılabilir. Kakao ve yumurta akı ilavesi ile tüm malzeme geniş bir kap içinde tüm malzemeler iyice karışana kadar yoğurulur. Renginin koyu olması istenirse daha yoğun bir şekilde kakao tercih edilebilir. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve avuç içinde yuvarlanır. Yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. İsteğe göre üzerlerine bir çatal yardımı ile bastırılarak şekil verilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yirmi dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra ara öğün ya da kahve yanına atıştırmalık olarak tüketilebilir.
Diyet Yemekleri yazı dizimizin diğer başlıklarından olan, ayrıca hızlı ve pratik olarak hazırlanabilecek diğer atıştırmalık tariflerine ulaşabilmek için:
Yoğun çalışma hayatının en büyük sorunlarından biridir öğün atlanması. Ancak acil toplantıya bile girecek olsanız hemen öncesinde pratik olarak hazırlanan bu tarifler yardımıyla hızlıca öğününüzü yapabilir ve gününüze gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz. Eğer diyet yapıyorsanız böylece hem aç kalmayacaksınız hem de diyetinizi bozmayarak kilo vermeye devam edeceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.